AZ ÉPÜLET AUTOMATIZÁLÁS LEGNAGYOBB LÉTSZÁMÚ HAZAI CÉGE
Kérdése van? Hívjon minket!
Budapest: 1/296-0296 - Debrecen: 52/368-300
TERMÉKKERESŐ

TERMÉKEINK

Hírek Tudja, hogy mi minden megtakarítási intézkedés alapja?

Mérni, mérni, mérni…

Senki nem szereti fizetni az energiaszámlákat és szívesen megtesz mindent azért, hogy minél kisebb legyen az energiafelhasználása.

Első lépésként a szokásokat próbálják megváltoztatni: kapcsold le a villanyt, kapcsold ki a számítógépet, ne folyasd feleslegesen a vizet.

Azonban hamar eléri azt a határt ez a fajta megtakarítás, amit az emberi szokások, a hozzállás megváltoztatása lehetővé tesz.

Ezután már további lépések szükségesek, hogy újabb, valóban kimutatható megtakarítások szülessenek. Az egyik módja ennek, hogy érzésre azt mondjuk, ez a dolog túl sokat fogyaszt, érdemes lecserélni. Olykor ez valóban igaz, máskor a rejtett fogyasztások sokkal nagyobbak, mint amit érzünk.

Azok, akik valóban törődnek az épületükkel, gyártósorukkal, kiszámítják, hogy mennyinek kellene lennie a valós fogyasztásnak. Ez egy kiváló referenciapont, ám semmit nem mond arról, hogy mennyi az aktuális, valós fogyasztás.

Ahhoz, hogy a valós fogyasztást meghatározzuk, mérni kell. Célszerű a nagyobb fogyasztók (hűtőgép, kazán, légtechnikák, motorok stb.) energiatermelését, felhasználást külön mérni, hogy meggyőződjünk arról, hogy valóban:

 • akkor működnek amikor kell
 • annyi energiát használnak ami feltétlenül szükséges
 • csak ott használják fel az energiát, ahol szükséges

A nagyobb fogyasztók és területek mérésével kialakíthatunk energetikai diagramot, amely segítségével meghatározhatunk egy sorrendet, mely részeken a legköltséghatékonyabb az első lépéseket megtenni.

Minden energiamegtakarítási intézkedés alapja a mérés

 

Mérőeszközök

                Rendkívül sok mérőeszköz létezik, amelyekkel az energiafelhasználás mérhető. A legtöbb esetben víz, gáz, villamos és hőmennyiségmérő eszközöket használnak, illetve ezeket egészítik ki különféle egyedi érzékelőkkel (hőmérséklet, nyomás stb.), melyekkel jobban átláthatóvá válik, mitől és hogyan függ  az energiafelhasználás.

 

Hőmennyiségmérők

                A fűtési és hűtési rendszerek által termelt illetve fogyasztott energia mennyiségének mérésére szolgáló mérők fontos szerepet töltenek be, hiszen az energia jelentős része valamilyen hőenergia formájában kerül felhasználásra.

                Az ultrahangos hőmennyiségmérő hosszú idejű karbantartás mentes működést tesz lehetővé, hiszen mozgó alkatrészt nem tartalmaz, megfelelő elektronikával hűtési és fűtési körbe is illeszthetők. Számos hasznos funkciót lehet vele megvalósítani, például: elszámolási mérést (ebben az esetben hitelesítés szükséges, illetve jelentős könnyebbség a „MID” gyári hitelesítés), költségmegosztás, vagy akár a hűtőgépeknél a klímaprofillal paraméterezett EER érték vizsgálata.

 

SKU-03 ultrahangos hőmennyiségmérő

Az SKU-03 ultrahangos fűtési és hűtési hőmennyiségmérő a fűtési és hűtési energia mérésére és az adatok két külön regisztrálón való gyűjtésére let kifejlesztve. Az energiafogyasztás kereskedelmi alapú elszámolására is alkalmas helyi v. távfűtési rendszerekben: lakóházakban, irodaházakban v. hőközpontokban és ehhez hasonló helyeken.

A mikroprocesszoros kompakt hőmennyiségmérő mind az előremenő, mind a visszatérő csőszakaszba beépíthető. A mérő rendelhető bekötött hőmérsékletérzékelő párral együtt, amit gyárilag kötnek be, v. a felhasználó maga is beköthet más érzékelőpárt, ami a 2004. március 31-i 2004/22/EC MID irányelveknek megfelel és rendelkezik.

A hőmennyiségmérő megfelel a 2006. március 30-án kelt Mérőműszerek Műszaki Szabványai alapvető követelményeinek:

- I Függelék Alapvető követelmények

- MI-004 Függelék Hőmennyiségmérő , SKU-03 megfelel az EN 1434 “Hőmennyiségmérők” európai szabvány 1+6 részeinek . SKU-03 teljesíti a az EN1434-1:2007 “C” osztályú környezetvédelmi előírásokat

 

Az áramlásmérés elve az ultrahangos mérési módszeren alapul. Az ultrahangos átfolyásmérő azon a fizikai elven alapul, hogy, hogy egy, az áramlással ellentétesen terjedő magas frekvenciájú jelnek kisebb a terjedési sebessége, mint az áramlással együtt haladó jelnek. Az így előidézett terjedési különbséget használják ki a fűtőközeg sebességének mérésére. A kimenő jel lineárisan arányos a fűtőközeg mennyiségével.

A folyadékközeg hőmérséklete sztenderd ellenállásos platina érzékelővel, Pt500 vagy Pt1000 érzékelővel van mérve. 2-eres, párba szedett hőérzékelőket használnak mind az előremenő, mind a visszatérő ágban. Az előremenő és visszatérő ág hőmérsékletérzékelői csak párban cserélhetők!

Energiaszámítási képlet:

- Átfolyásmérő az előremenő ágban Q = V1 * × ρ1 * (hT1-hT2)

- Átfolyásmérő a visszatérő ágban Q = V1 * ρ2 * (hT1-hT2)

Q – hőenergia,

V1 –víztérfogat, m3

ρ1 ρ2 – vízsűrűség, az előremenő és visszatérő vízhőmérsékletnek Q1, Q2 megfelelően hT1,hT2 – az entalpia, az Q1 és Q2 vízhőmérsékletnek megfelelően

 

Amikor a hűtési energia funkció negatív hőmérsékletkülönbségnél aktiválódik, akkor a hűtésre használt energia lesz regisztrálva és pedig a kiegészítő költségelszámolón:

∑ Q = Q 1 + Q 2

- Átfolyásmérő az előremenő ágban:

amikor Θ1 > Θ2: Q1=V1*r1*(hT1-hT2), Q2=0

amikor Θ1< Θ2: Q2=V1*r1*(hT2-hT1), Q1=0

- Átfolyásmérő a visszatérő ágban:

amikor Θ1 > Θ2: Q1=V1*r2*(hT1-hT2), Q2=0

amikor Θ1< Θ2: Q2=V1*r2*(hT2-hT1), Q1=0

A hőmennyiségmérő számlálóegysége elvégzi az összes szükséges mérési és adatrögzítési funkciót.

 

MŰSZAKI ADATOK

Pontossági osztály 2 az LST EN1434-1:2007 szerint

Energia mértékegysége kWh, MWh, GJ, Gcal

Hőenergia maximum értéke 2,63 MW

 

Áramlásmérés

Az áramlási sebesség állandó és alsó határértékének hányadosa (rendeléskor meg kell adni):

qp/qi = 100 , vagy

qp/qi = 250 (csak a qp = 1,5 m3 /h; 2,5 m3 /h; 6,0 m3 /h; 15 m3 /h áramlásmérőknél)

Az áramlásmérő menetes csatlakozással (qp =10,0 m3 /h-ig) v. karimás csatlakozással rendelhető.

Az áramlásmérő műszaki adatai:

A hővezető folyadék hőmérsékleti határértékei:

- qp £ 2,5 m3 /h áramlásmérőknél                          5 °C....130 °C

- qp ≥ 3,5 m3 /h áramlásmérőknél                          10°C....130 °C

 

 Megjegyzés:

- 90 °C -nál alacsonyabb hőmérsékletű hővezető folyadékoknál, a számlálóegység (kalkulátor) maradhat az áramlásmérőn v. falra is szerelhető.

- 90°C -nál magasabb hőmérsékletű hővezető folyadékoknál, a számlálóegységet (kalkulátor) a falra kell szerelni.

A számlálóegység és az áramlásmérő közötti csatlakozó kábel hossza 1,2 m

Megengedett maximum üzemi nyomás 16 bar.

 

A mérő viselkedése, ha a qs átlépi a legnagyobb megengedett értéket:

- q < 1,2 ∙ qs áramlási sebességnél - lineáris,

- q >1,2∙ qs áramlási sebességnél - állandó (a q = 1,2 ∙ qs képlet a hőenergia számítására való).

„A megengedett max. áramlási sebesség átlépése“ hibaüzenet rögzül és a hiba időtartama számítódik.

 

Impulzus bemenetek (kiegészítés)

Impulzus bemenetek száma: 2

Mértékegység: m3

Impulzus értéke: programozható

Impulzus típusa: IB az LST EN1434-2 szerint

Impulzus bemenetek megengedett max. frekvenciája:3 Hz

Impulzus bemenetek megengedett max. feszültsége: 3,6 V

Karbantartási feltételek: 3,6V 3,3MW ellenálláson

 

Hőmérséklet mérés

Hőmérséklet mérési tartományok (számlálóegységnél): 0 °C....180°C.

Hőmérsékletkülönbség mérési tartományok: 2K......150 K. (vagy 3…150 °C)

Hőmérséklet érzékelő:

Platina ellenállásos érzékelő: Pt500

(EN60751 szerint és az EN1434 (vagy Pt1000 – a speciális rendelet szerint)

22/EK MID irányelv MI004 

speciális rendelete szerint kiválasztva és párba szedve)

G3/4, G1 or G1 ¼ menetes mérőknél                                                    LST EN1434-2 szerinti DS típusú közvetlen csatlakozású rövid érzékelők

Egyéb csatlakozásoknál                                                                               LST EN1434-2 szerinti PL típusú hosszú érzékelők védőcsöves csatlakozással

2-eres csatlakozás, kábelhossz:

- DS típusú hőmérséklet érzékelő: 1,5m –standard verzió 2,5;5m – rendelésre

- PL típusú hőmérséklet érzékelő: 2,5m - standard verzió 5m – rendelésre

 

Kijelző (LCD)

A mérő egy 8-digites LCD kijelzővel rendelkezik, melyen a különböző paraméterek, mértékegységek és üzemmódok speciális szimbólumokkal vannak jelezve. A kijelzőn a következő információk jeleníthetők meg: integrált és pillanatnyi mért paraméterek, archivált adatok és a konfigurációs paraméterek. A kijelző felbontása az állandó áramlási sebesség értékétől függ:

Adatok regisztrálása és tárolása

A mért paraméter értékek ideje (óra, nap, hónap) a mérő memóriájában tárolódik. Az archív adatok csak távkiolvasással érhetők el. Az adatgyűjtőben rögzített havi paraméter értékek is leolvashatók a kijelzőről

Az alábbi napi, heti és havi paraméterértékek rögzülnek a a hőmennyiségmérő memóriájában:

Az adatgyűjtő kapacitása:

960 óráig – óránkénti rögzítés.

1116 napig – napi rögzítés,

36 hónapig visszamenőleg – havi rögzítés,

Az archív adatok tárolási ideje legkevesebb 36 hónap.

A mért integrált paraméterek tárolási ideje, még akkor is, ha a készülék nincs a hálózati feszültségre csatlakoztatva, legkevesebb 15 év.

 

Külső kommunikációs modulok és interfészek

Optikai interfész

A számlálómű előlapjába van építve. M-bus protokollos kiolvasáshoz és a mérő paraméterezéséhez lett kifejlesztve. Az optikai interfész csak a szabályzó gomb lenyomása után kezd működni (aktiválódik), és bármelyik gomb utolsó lenyomása után v. az interfészes adatátvitel befejezése után 5 perccel automatikusan leáll.

Opcionális dugaljas modulok

M-Bus modul

CL-modul (áram hurok)

RF-modul 868 MHz

A számlálómű előlapjába van építve. M-bus protokollos kiolvasáshoz és a mérő paraméterezéséhez lett kifejlesztve. A soros kommunikációs interfész teljes üzemideje max.130 perc/hónap-ra van korlátozva ( az elem időelőtti lemerülésének megelőzése céljából). A kihasználatlan kommunikációk összegződnek. A limit elérésekor az interfész blokkolódik és csak az óra cseréjekor indul az új kommunikációs limit számlálása (11mp minden következő órára).

Impulzus kimenetek

2 (OB-normal mód, OD-teszt mód)

Típus: nyitott kollektor, megengedett áram 20mA-ig, feszültség 50V-ig.

Impulzus időtartama:

100 ms – normal üzemmódban

1.6 ms – teszt üzemmódban

Az impulzus kimenetek értékei (energia és térfogatáram) az alábbiak :

- energia impulzuskimeneti értékek:

- áramlás (térfogatáram) impulzuskimeneti értékek:

Tápfeszültség: Elem AA, 3,6 V, 2,4 Ah, lithium elem (Li-SOCl2) tartóssága legalább 11 év

Mechanikai adatok :                                                    

A számlálóegység mérete: 117 mm x 44 mm x 89,5 mm,

Súly:

Környezeti osztály: Megfelel a MEN1434 C osztálynak

Környezeti hőmérséklet:Számlálóegység +5 °C …. +55°C (beltéren, páralecsapódás nélkül)

Áramlásérzékelő -30 °C ….55°C

Relatív páratartalom: < 93 %

Mechanikai környezeti osztály: M1

Elektromágneses környezeti osztály: E2

Számlálóegység burkolat védettségi oszt.: IP65

Áramlásmérő burkolat védettségi oszt.: IP65 (IP67 – külön rendelésre)

 

forrás:

http://www.iasautomatika.hu/sku-03-ultrahangos-homennyisegmerok

 

TERMÉKKERESŐ

AJÁNLOTT TERMÉKEINK

 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
Nézze meg
bemutatkozó filmünket!Video

IAS Automatika - bemutatkozó videó

×