AZ ÉPÜLET AUTOMATIZÁLÁS LEGNAGYOBB LÉTSZÁMÚ HAZAI CÉGE
Kérdése van? Hívjon minket!
Budapest: 1/296-0296 - Debrecen: 52/368-300
TERMÉKKERESŐ

TERMÉKEINK

Hírek Egy telepítés gyakorlati tapasztalatai

Egy irodaházban telepítettünk vezeték nélküli rendszert, amely közel 90 zónából, 200 ablakkontaktusból és a hozzá tartozó koordinátorok kezeléséből, programozásából, konfigurálásából áll.

Miért vezeték nélküli rendszer és miért nem kábelezés?

                Jelen esetben ez nem volt kérdés. Az irodaház üzemelt, ezért nem lehetett olyan munkálatokat végezni, amelyek a falak roncsolásával jártak volna. Elvárás volt, hogy minimálisan két funkcióval bővüljön a zónaszabályozás:

 • időprogrammal
 • ablaknyitás esetében egy energiatakarékos üzemmód bekapcsolásával

A meglévő rendszer hagyományos, kommunikációképtelen termosztát volt, amely az alábbi funkciókat tudta  a fan-coil rendszer irányítása során:

 • Bekapcsolás/kikapcsolás
 • Fűtés/Hűtés üzemmód
 • Auto/I/II/III fokozatok

Az új rendszernek ezeket a feladatokat szintén el kellett látnia.

Mivel az ablakkontaktusokat kábelekkel csak úgy lehetett volna csatlakoztatni, ha megvéssük a falat, illetve megbontjuk és megfúrjuk az ablakkeretet (vagy kívül vezetve a kábelt egy kifejezetten ronda megoldást adunk), ezért ezt a megoldást elvetettük. Aránytalanul magas költségekkel, munkával és sok idővel járt volna.

Az ablakkontaktus

Két választási lehetőségünk volt a vezeték nélküli megoldásra. Az egyik, az EnOcean protokollal működtetett ablaknyitás érzékelő, amely napelemes megoldásával gyakorlatilag karbantartás nélkül, hosszú ideig működőképes rendszert eredményez.

 

Azonban hátránya, hogy a leadott jel energiája alacsony. Ez nem okoz problémát egy szobában, de ott, ahol oszlopok, netán gipszkarton fal takarja a jelvevő eszközt (termosztátot, központi vezérlőt) ott jelkimaradást és ezzel rossz működést okozhat. Bár egyes gyártók akár 30 m távolságot is megadnak falakkal, nekünk az a tapasztalatunk, hogy akkor működik megbízhatóan, ha közvetlen rálátása van a két eszköznek egymásra.

Esetünkben nagy terekről és számos ablakról beszéltünk, ezért bár kiváló megoldás, egy olyat kellett választani, amely 20-30 m távolságra, gipszkarton falakon keresztül is megbízhatóan továbbítja a jeleket. A ZigBee Pro egy ilyen megoldás. Itt azonban figyelembe kell venni, hogy a jeladók elemmel működnek, amelyek élettartama véges – a gyártó 5 év körüli élettartamot jósol egy ilyen elemnek. SED-WDS-P az eszköz neve.

A ZigBee Pro hálózat

                A ZigBee Pro hálózattal együtt jár az az előny, hogy mesh hálózatként üzemel. Azaz, ha kiesik egy eleme hiba miatt, akkor a hálózat keres egy másik útvonalat, amelyen tud kommunikálni – azok az eszközök, amelyek képesek routerként működni, egyfajta „önjavító” üzemmódban kommunikálnak.

A falimodul (termosztát)

Az egyik fontos elvárásunk az volt, hogy keveset kelljen bíbelődni az átkötésekkel. Ez azt jelentette, hogy olyan termosztátot választottunk, amely a meglévő hét eres kábel kihúzását, helyettesítését nem igényelte, és képes ellátni azokat a funkciókat amellyel vezérelhető a fan-coil.

                Végül ez két eszköz lett, az SE8300-as falimodul, és a hozzá kapcsolódó relépakk, amely a fan-coil kapcsolását végezte az alámennyezet felett. A falimodul érintőképernyős, egyszerűen kezelhető, van rajta időprogram és egy kommunikációs modullal ZigBee Pro képessé tehető. Ideális választás.

A relépakkot egy kis dobozba tettük, hogy nehogy egy álmennyezeti szerelés, beázás kárt tegyen benne. Így a kábeleket is egyszerűbb volt kezelni. Nem kellett átszerelni a meglévő relédobozokat, kábelezést, hiszen a relépakk a meglévő kábeleket képes felhasználni.

A falimoduloknak azonban van egy korlátja: egy falimodulhoz maximálisan 10 db ablakkontaktust lehet hozzákapcsolni, azaz szükségünk volt egy olyan eszközre, amely képes láncolni és jelet továbbítani a falimoduloknak.

Az MPM koordinátor és szabályozó

Az MPM egy nagyon sokrétű eszköz, itt azonban csak néhány funkciót használtunk belőle. Az egyik, hogy képes ZigBee Pro kommunikációra, azaz a falimodulok és a koordinátor között nem kellett kábelt húzni.

                A másik, hogy képes ZigBee Pro koordinátorként működni, miközben szabadon programozható – azaz szükség esetén logikát lehet írni bele – például az ablakontaktusok kezelésére. Mint látható a jó eszközkiválasztással sok kábelezéstől kíméltük meg magunkat, ami a helyszínen végzett munkára is jó hatással volt.

                A ZigBee Pro hálózat felépítése és a helyszín adottságai miatt 12 koordinátorra volt szükség, hogy az épületet el tudja látni. Mindemellett a rendszer készen áll, hogy épületfelügyeleti hálózatra csatlakozzon.

Mennyi idő a telepítés?

Megnevezés

Telepítési idő

Összesen

ablakkontaktus (~200 db)

10 perc/darab

~34 óra

falimodul (~90 db)

5 perc/darab

~7,5 óra

relépakk telepítése (~90 db)

10 perc/darab

~15 óra

MPM szabályozó telepítése (12 darab)

15 perc/darab

~3 óra

 

 

 

Összesen

 

~60 óra

Mindösszesen hét munkanapról beszélünk – amit természetesen lehet gyorsítani több szerelőpár alkalmazásával. Mindez csak akkor működik, ha a konfiguráció megfelelően elő van készítve: A konfiguráció legalább 2-3 napot vesz igénybe ekkora eszközszámnál, majd az üzembe helyezés is.

Mi a jó hír?

                Megfelelő előkészítéssel akár 2-3 hétvége alatt is telepíthető egy meglehetősen nagy rendszer is, mininális helyreállítási munkálatokkal (az előző termosztátok után maradt festési helyek helyreállítása volt szükséges). Olcsóbb – sokkal olcsóbb és gyorsabb volt, mintha kábeleztünk volna, aminek mindenki örült.

Forrás:

http://www.iasautomatika.hu/kis-rendszerek-automatizalasa

TERMÉKKERESŐ

AJÁNLOTT TERMÉKEINK

 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
 • Termék
Nézze meg
bemutatkozó filmünket!Video

IAS Automatika - bemutatkozó videó

×